Zwłoki zwierzęce po dostarczeniu do krematorium są natychmiast przekazywane do pomieszczenia chłodni i przetrzymywane do 48 h w temperaturze 5 stopni C w przystosowanych do przechowywania zwłok pojemnikach plastikowych.
Po rozgrzaniu komory dopalania pieca, zwłoki w pojemnikach są dostarczane do pomieszczenia krematorium i załadowywane do pieca. Kremacja jest ściśle kontrolowana w celu uzyskania efektu całkowitego rozkładu substancji, odbywa się w temperaturze wynoszącej około 900 – 1000 °C, co daje gwarancję całkowitej pirolizy. Proces prowadzi się aż do chwili uzyskania efektu całkowitego wypalenia tkanek .
Czas trwania uzależniony jest m.in. od masy zwłok i może trwać do sześciu godzin.
Każde zwierzę, niezależnie, czy chomik, czy też duży pies jest traktowany indywidualnie. Nadawany jest nr, który umożliwia pełną kontrole tożsamości, oraz pełna rejestrację przyjętych zwierząt. Zapewnia kontrolę nad każdym etapem przebywania u nas zwierzęcia, od momentu przyjęcia do zakończenia kremacji.